Hemelse wacht voor dag en nacht

Hemelse wacht Edelman

Titel: Hemelse wacht voor dag en nacht
Ondertitel: De oorlogsherinneringen van een Rotterdammer in woord en beeld.
Auteur: Piet Edelman
ISBN: 9789492055088
Jaar van uitgave: 2015
Uitgever: Nabij Producties Barneveld
Uitvoering: 304 pagina’s, gebonden
Prijs: 34,95

Deze unieke uitgave van de hand van de 79-jarige Piet Edelman uit Elspeet geeft een beeld van invloed van de bombardementen op Rotterdam en Schiedam in de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven van een jongen van zeven jaar oud. In 470 tekeningen vertelt Edelman zijn verhaal. Hij overleefde twee bombardementen, maar zijn leven bleef daardoor gekenmerkt.

Piet Edelman werd in 1935 geboren in Rotterdam. Zijn vader werkte op de scheepswerf Wilton Fijenoord in Schiedam. De familie gaat daarom naast de werf wonen. Als de oorlog uitbreekt, besluit Edelmans vader dat het voor zijn gezin veiliger is om naar Rotterdam te vertrekken. Op 14 mei 1940 overleeft de familie het bombardement op Rotterdam ternauwernood en keert terug naar Schiedam. Daar wordt op 28 maart 1943 door geallieerde bommenwerpers hun huis volledig verwoest. Op wonderlijke wijze wordt de familie gered.

Na de oorlog verhuist de familie naar de Veluwe. Edelman sprak niet over de gebeurtenissen die hij had meegemaakt, maar zijn leven bleef erdoor gekenmerkt. Tien jaar geleden begon hij echter te schrijven en te tekenen over deze tijd. Dit resulteerde in een decennium lang hard werken aan tekeningen over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam aan de keukentafel in zijn huis in Elspeet.

De tekeningen zijn gemaakt met potlood en pen, ingekleurd met acrylverf met als ondergrond velletjes kladpapier. Het resultaat is te zien in een boek met honderden beelden die de wereld van angst en spanning illustreren, gezien door de ogen van een 7-jarige jongen in oorlogstijd. De bijbehorende teksten vertellen het verhaal van de periode van vlak voor de oorlog tot en met de bevrijding en de jaren tot 1947.

 Deze titel is niet meer leverbaar via Nabij Producties.

Geplaatst in Berichten.