Boekproces van A tot Z

Begeleiding, redactie en correctie

Het schrijven van een boek, of dat nu een roman is of een jubileumboek, is arbeidsintensief en tijdrovend. Het kan een kwestie zijn van inspiratie, maar vaak komt het gewoon op ‘doorzetten’ aan. Wij kunnen al in een vroeg stadium meedenken over opbouw, stijl en taalgebruik en de hoeveelheid informatie die in het boek moet worden opgenomen, alles uiteraard afhankelijk van het beoogde publiek dat het boek zal gaan lezen. Dit meedenken kan u veel tijdwinst opleveren, omdat u efficiënt en doelgericht aan uw manuscript kunt werken. Het is prettig als iemand u helpt om door de bomen het bos weer te zien.

Bij een manuscript dat al verder gevorderd is, of al af is, verzorgen wij redactie en correctie, zodat het in optimale vorm naar de opmaak kan. Een auteur kan zijn eigen tekst niet redigeren of corrigeren, leert de ervaring. Een deskundig oog van een extern iemand haalt er onvolkomenheden uit die u zelf niet meer zag. Ook in dat opzicht staan wij u dus terzijde!

Uitvoering en oplage

De tekst is niet het enige dat een boek maakt tot wat het is. Integendeel zelfs! De uitvoering is minstens zo belangrijk. Denk daarbij aan een goed omslagontwerp, formaat en dikte, maar ook aan het kaft: moet het een paperback worden (slap kaft) of luxe gebonden (hard kaft), eventueel met leeslint en/of stofomslag?
Het binnenwerk van een boek is al net zo bepalend. Als gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen, zal vaak een andere papiersoort worden gebruikt dan bij een roman. Is een manuscript niet al te groot, dan kan voor een dikkere papiersoort gekozen worden dan bij een omvangrijk boek. Een A4-formaat kan zeer geschikt zijn voor jubileum- of overzichtsboeken, maar is voor andere boeken juist niet aan te raden. Over al deze aspecten kunnen wij, samen met u, een beslissing nemen, zodat het boek het uiterlijk krijgt dat het verdient.

Opmaakklaar maken en vormgeving

Voordat een boek naar de drukker kan, moet het naar een vormgever om opgemaakt te worden. Voor een soepele verwerking is alleen het aanleveren van de hoofdtekst niet voldoende.
Zeker bij een boek met afbeeldingen komt er meer bij kijken. U als auteur weet het beste waar welke afbeelding moet komen, maar de manier waarop dat aangegeven wordt in de tekst, is wellicht voor u niet vanzelfsprekend. In samenwerking met u kunnen wij het boek opmaakklaar maken, zodat de vormgever het zo goed mogelijk kan verwerken.

Vormgeving is zéér bepalend voor het uiteindelijke boek. Omdat wij uw wensen kennen en met diverse vormgevers werken, kunnen wij die wensen goed overdragen aan degene die de vormgeving verzorgt, wat een voorwaarde is om uw boek zijn optimale uiterlijk te geven.

Drukproces

De laatste stap bij het maken van een boek is het drukken ervan.
Door jarenlange contacten met diverse drukkers en POD-bedrijven (Printing on Demand, voor kleine tot zeer kleine oplages), kunnen wij uitstekende kwaliteit garanderen tegen zeer concurrerende prijzen, voor grote en kleine oplages.

Distributie

Wij maken regelmatig boeken in opdracht, maar kunnen ook als uitgever optreden. Afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden die het boek biedt, denken wij mee over de distributiekanalen die ingezet kunnen worden, waarbij wij de handling voor onze rekening kunnen nemen.
Ook het inzetten van een vertegenwoordiger voor de promotie van uw boek behoort tot de mogelijkheden.

Aanvullende producten

In deze tijd staat een boek vaak niet meer op zichzelf, maar kent het diverse verschijningsvormen. Zo kan het naast de fysieke vorm ook gemaakt worden als e-book of als luisterboek.
Sommige boeken lenen zich voor merchandise, zoals vingerpopjes of knuffels. Ook bij de productie daarvan kunnen wij van dienst zijn.
Extra’s in een boek, denk aan een cd of dvd die ingevoegd moet worden, behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Op onze producties zijn de algemene voorwaarden van de grafische industrie van toepassing.