Oorlogsdagboek van een Rotterdamse zakenvrouw en moeder – 6 september 1939-9 mei 1945

Titel: Oorlogsdagboek van een Rotterdamse zakenvrouw en moeder
Ondertitel: 6 september 1939-9 mei 1945
Auteur: M.S. Tims-Brouwer
ISBN: 9789083362854
Verschenen: mei 2024
Uitgever: Nabij Producties Nijkerk
Uitvoering: 224 pagina’s, gebonden
Prijs: € 22,95

In 2022 vond Greet Tims het oorlogsdagboek van haar moeder terug, eerst alleen als scan gemaakt door het NIOD, waar de vier schriftjes met het dagboek in 1960 naartoe waren gestuurd; later werd het originele eerste schriftje in de familie teruggevonden.

De vier schriftjes met het dagboek van Marie Tims-Brouwer zijn in deze uitgave integraal overgenomen, en aangevuld met beeldmateriaal en krantenknipsels uit die tijd, uit de collectie van dochter Greet Tims, zelf inmiddels 98 jaar. De verhalen die Marie Tims in de oorlog, in het geheim, in de schriftjes schreef, laten het beeld zien van een zakenvrouw uit Rotterdam die nagenoeg alles verloor bij het grote bombardement in mei 1940, maar die niet bij de pakken neerzat en samen met haar man haar gezin door de oorlog heen wist te loodsen.

In het dagboek volgt de lezer alle emoties die de dreiging van de oorlog en de daaropvolgende bezetting van de Duitsers met zich meebrachten. Marie Tims en haar man bouwen na het bombardement nieuwe zaken op en verzetten zich hevig tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitsers. Ze moeten meerdere keren verhuizen en komen terecht in Scheveningen, Warmond bij Leiden, Rijswijk en Amsterdam. De bevrijding maken ze mee in Voorschoten.

Met dit dagboek komen de oorlogsjaren in al hun facetten opnieuw tot leven, en worden de grote lijnen van de geschiedenis teruggebracht tot de menselijke dimensie. Dat maakt het des te indrukwekkender.

Bestel deze titel via onze verkoopafdeling: verkoop@nabijproducties.nl.

Geplaatst in Producties.