Hart voor Glas – Het succesverhaal van Glas, de met een Oscar bekroonde film van Bert Haanstra

Titel: Hart voor Glas
Ondertitel: Het succesverhaal van Glas, de met een Oscar bekroonde film van Bert Haanstra
Auteur: Ronald van de Vate
ISBN: 9789492055958
Verschenen: oktober 2022
Uitgever: Nabij Producties Nijkerk
Uitvoering: 108 pagina’s, gebonden
Prijs: € 20,00

 

Hart voor Glas is het succesverhaal van Bert Haanstra’s film Glas, waarmee hij als eerste Nederlander een Oscar won. In 1957 wordt de cineast benaderd door de N.V. Koninklijke Nederlandsche Glasfabrieken Leerdam en Schiedam om een bedrijfsfilm te maken. De 41-jarige cineast heeft dan al enige bekendheid gekregen door zijn succesvolle documentaires Spiegel van Holland, die in 1951 op het filmfestival van Cannes een Gouden Palm won, en …en de zee was niet meer uit 1955. Toen Haanstra de beide glasfabrieken bezocht om zich te oriënteren op zijn opdracht, zag hij direct dat er meer uit te halen was dan alleen een bedrijfsfilm. Hij vroeg de directie van de glasfabrieken toestemming om, tegelijk aan zijn filmopdracht, een vrije kleurenfilm te mogen maken. Zijn verzoek werd gehonoreerd.

Hart voor Glas neemt u mee terug naar het jaar 1957 en beschrijft tot maart 1963 in chronologische volgorde het succesverhaal van Glas, Haanstra’s (film)activiteiten en enkele bijzondere gebeurtenissen in deze periode. Bijzonder in dit boek zijn de niet eerder gepubliceerde filmprijzen, oorkondes, documenten en foto’s afkomstig uit de collectie van het Eye Filmmuseum, het Archive Short Film Festival Oberhausen en andere (privé)archieven.

Ronald van de Vate (1951) was meteorologisch specialist bij het KNMI in De Bilt. In 2006 begon hij zijn eigen meteorologisch adviesbureau AMO-meteo. Hij schreef in 2016 zijn eerste boek In het voetspoor van Bert Haanstra, een wandelgids met 9 wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdslijn van een van Nederlands grootste filmregisseurs. In 2018 kwam zijn tweede boek uit, De zomerse Fanfare van 1958 over Bert Haanstra’s filmklassieker Fanfare, die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds de op een na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’ is.

Enkele lezersreacties:

  • Uitermate interessant boek met een fraaie vormgeving
  • De film- en montagetechniek van Haanstra komen, naast vele andere onderwerpen, in dit boek tot uiting. Ik heb er nu weer een totaal andere kijk op gekregen en daardoor stijgt de cineast steeds meer in mijn achting
  • Als je de cover van het boek ziet, dan kun je die niet negeren, prachtige uitgave over Bert Haanstra
  • Een Oscar voor de film Glas was mij bekend, dat de cineast ook nog 15 andere internationale prijzen voor deze film had gewonnen wist ik niet! Goed dat het nu eens is vastgelegd in dit prachtige boek.

Bestel deze titel via onze verkoopafdeling: verkoop@nabijproducties.nl.

Geplaatst in Producties.